Blog
  • Main page
29
08
2015

Federer: “Είμαι περήφανος για τις αφρικανικές ρίζες μου”

By ab 0

O Roger Federer μίλησε για τη φιλανθρωπική βοήθεια που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το ίδρυμά του, εξέφρασε την περηφάνειά του για τις αφρικανικές του ρίζες αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια, καθώς και την επιθυμία του να κάνει κάτι για να προωθήσει το τένις στην Αφρική.

“Ο καθένας που έχει βιώσει εμπειρίες από την Αφρική, θα σχηματίσει μια διαφορετική σχέση με αυτή την Ήπειρο για πάντα. Η μητέρα μου είναι από τη Νότια Αφρική, οπότε είχα την πρώτη μου επαφή με την Αφρική πολύ νωρίς. Όταν ήμουν μόλις 7 μηνών, οι γονείς μου με πήγαν στη Νότια Αφρική. Μετά από αυτό, πηγαίναμε συνήθως σε συγγενείς μου στη Νότια Αφρική κάθε δύο χρόνια.

Έχω καλές αναμνήσεις από εκείνες τις ημέρες στο αγρόκτημα έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ και τις βόλτες που κάναμε στο Κέιπ Τάουν και την ακτή. Αργότερα, οι γονείς μου και η αδερφή μου με πήγαν για σαφάρι, κάτι που φυσικά βρήκα πολύ συναρπαστικό. Μου αρέσει να θυμάμαι όλες αυτές τις εμπειρίες και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που έχω αφρικανικές ρίζες.”

Το 2003, ο Federer ίδρυσε το Roger Federer Foundation, με σκοπό να βοηθήσει τα φτωχά παιδιά από την Αφρική να μορφωθούν και να κάνουν αθλητισμό. Από τότε έχει πραγματοποιήσει πολλές δωρεές και έχει συμμετάσχει σε πολλά projects, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το ίδρυμα.

“Μέσα από το ίδρυμά μου, μπορώ να έχω εμπειρίες με τους δεσμούς μου με την Αφρική, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η δουλειά αυτή είναι πολύ διασκεδαστική για μένα και πάντα μαθαίνω κάτι νέο. Με είχε εντυπωσιάσει ένα 15χρονο κορίτσι στο σχολείο που επισκέφτηκα στο Port Elizabeth. Με μεγάλη αυτοπεποίθηση, είχε πει: ‘Είμαι το μέλλον του αύριο’. Η πίστη της έγινε το όραμα και το κεντρικό θέμα του ιδρύματός μου.”

Ο 34χρονος Ελβετός, κάτοχος 17 Grand Slam τίτλων, εξήγησε πως η μόρφωση είναι ένα πολύ σημαντικό προνόμιο για τον καθέναν μας και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

“Η εκπαίδευση είναι κάτι που μένει στους ανθρώπους για μια ολόκληρη ζωή και πραγματικά κάνει τη διαφορά. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Όσοι έχουν λάβει μιας υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, μπορούν με τη σειρά τους να έχουν μια θετική επίδραση στο περιβάλλον τους. Ομοίως, τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να φέρουν μια ευρεία κοινωνική εξέλιξη και να επηρεάσουν άμεσα ολόκληρες κοινότητες.

Είμαι πεποισμένος πως η μόρφωση είναι η σωστή προσέγγιση. Είναι εύκολο για κάποιον σαν εμένα, που μεγάλωσα στην Ελβετία, να έχει μια καλή εκπαίδευση και να τη θεωρεί δεδομένη. Ξεχνάμε όμως ότι σε πολλές χώρες του κόσμου, κάθε άλλο παρά δεδομένη δεν είναι. Αυτή είναι μια αλήθεια για την Αφρική.”

Τέλος, ο Federer εξέφρασε την επιθυμία του να κάνει κάτι για το τένις στην Αφρική, την Ήπειρο με τη λιγότερη ανάπτυξη στο άθλημα αυτή τη στιγμή.

“Θα ήθελα επίσης να κάνω κάτι για το τένις στην Αφρική. Εδώ και αρκετό καιρό, έχω σκεφτεί να διοργανώσω ένα τουρνουά επίδειξης και μια περιοδεία γύρω από όλες τις εγκαταστάσεις του ιδρύματός μου. Μέχρι στιγμής έχω παίξει επίσημα τένις στην Αφρική μόνο μια φορά, σε έναν αγώνα του Davis Cup εναντίον του Μαρόκου.

Η Αφρική είναι μια Ήπειρος με συναρπαστικούς και απίθανους ανθρώπους. Ελπίζω πως κάποια μέρα στο προσεχές μέλλον θα είμαι σε θέση να κάνω ένα εκτεταμένο ταξίδι στην Αφρική, με την οικογένειά μου. Θα ήθελα επίσης να δείξω στα παιδιά μου το έργο που έχει κάνει το ίδρυμά μου εκεί. Είναι σημαντικό για μένα να ανακαλύψουν αυτή την εμπειρία και να μάθουν να αγαπούν αυτή την Ήπειρο, όπως εγώ.”