Blog
  • Main page
06
11
2015

Παλικαρίσια πρόκριση για τον Rafa

By ab 0

Ο Rafael Nadal αρνήθηκε να χάσει από τον Kevin Anderson και όταν ο αγώνας ξέφυγε από τον έλεγχό του ήταν πανίσχυρος πνευματικά, έσωσε match point και τελικά έκανε μια μεγάλη ανατροπή, για να πάρει μια παλικαρίσια πρόκριση για την προημιτελική φάση του BNP Paribas Masters.

Μια μεγάλη μάχη έγινε στο Court Central του Paris-bercy, στην τελευταία αναμέτρηση της ημέρας, αλλά και του 3ου γύρου του BNP Paribas Masters. Μετά από 2 ώρες και 27 λεπτά, ο Nadal κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Anderson, με 4-6, 7-6 (6), 6-2. O Νοτιαφρικανός δεν έχασε το σερβίς του στα πρώτα δύο σετ και έβγαλε 20 άσους.

Ο Ισπανός όχι απλά είχε μια δύσκολη βραδιά στο Παρίσι, αλλά αντίκρισε και τον αποκλεισμό, αφού στο tie-break του 2ου σετ βρέθηκε αντιμέτωπος με match point. Έμεινε όμως όρθιος και τελικά έκανε τη μεγάλη ανατροπή, για να θυμίσει τις καλύτερες μέρες του στο πνευματικό κομμάτι, όπου σήμερα ήταν πολύ δυνατός.

Ο Anderson αιφνιδίασε τον Nadal, κάνοντας break στο 3ο game της αναμέτρησης, για να προηγηθεί με 2-1. Σέρβιρε εκπληκτικά στη συνέχεια και αφού πήρε τους 21 από τους 26 πόντους σε όλα τα service game του, κατέκτησε το πρώτο σετ με 6-4.

Ο Rafa προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να βελτιώσει τα ποσοστά του από τη γραμμή του σερβίς. Ο Ισπανός έχασε μόνο 5 πόντους στο σερβίς στο 2ο σετ (29/34) και ήταν συνεχώς μπροστά, όμως αδυνατούσε να κάνει το break που θα του έδινε και ουσιαστικό προβάδισμα.

Κανείς από τους δύο δεν αντιμετώπισε break point σε αυτό το σετ, που οδηγήθηκε με μαθηματική ακρίβεια στο tie-break. Εκεί ο Ισπανός απώλεσε δύο φορές προβάδισμα με mini-break, για να βρεθεί αντιμέτωπος με match point στο 5-6. Είχε το σερβίς, αλλά κανένας από τους επόμενους πόντους που πήρε δεν ήταν εύκολος.

Στο match point πολλά χτυπήματά του πέρασαν οριακά το φιλέ, για να πάρει στο τέλος τον πόντο παρά τη μεγάλη πίεση που δέχτηκε από τον επιθετικό Anderson. Στον επόμενο πόντο ο Νοτιαφρικανός βρήκε ευκαιρία να ανεβεί στο φιλέ και ήταν έτοιμος για το passing shot, όμως επέλεξε λάθος γωνία και ο Nadal έδειξε τα φοβερά αντανακλαστικά του για να κάνει ένα απίστευτο βολέ και να προηγηθεί με 7-6. Η πίεση πέρασε στον Anderson, που έκανε λάθος στον επόμενο πόντο, για να ολοκληρωθεί έτσι αυτή η ανατροπή στο σετ.

Σα να μην έφτανε αυτό για τον Νοτιαφρικανό, στο ξεκίνημα του 3ου σετ ο Nadal αξιοποίησε στο έπακρο την καλή του ψυχολογία και έκανε το πρώτο του break στην αναμέτρηση. Ο Ισπανός προηγήθηκε με 2-0 και διατήρησε το προβάδισμά του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Οι περισσότερες ήταν στο 15λεπτο 4ο game, στο οποίο χρειάστηκε να σβήσει 6 break points (!) για να κρατήσει το σερβίς του και να κάνει το 3-1. Και αφού δεν κατάφερε να αξιοποίησει καμία από τις 6 ευκαιρίες του, ο Anderson το πλήρωσε ακριβά. Ο Rafa είχε άλλο ένα εκρηκτικό διάστημα στο 7ο game και ενίσχυσε το προβάδισμά του με double break, κάνοντας το 5-2.

Όταν οι δύο παίκτες σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους μετά και τη σύντομη διακοπή πριν την αλλαγή πλευρών, ο Ισπανός αριστερόχειρας πήρε της μπάλες για να σερβίρει για την πρόκριση και το έκανε επιτυχώς, φτάνοντας σε ακόμα μια σπουδαία ανατροπή, μετά από 2,5 ώρες στο court.

O Nadal διατήρησε το αήττητο ρεκόρ που έχει απέναντι στον Anderson, τον οποίο έχει νικήσει και στις 3 μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ο Ισπανός βελτίωσε το ρεκόρ του στη φετινή σεζόν σε 58-18, ενώ έχει και ένα εντυπωσιακό στατιστικό. Έχει κερδίσει τα 3 από τα 4 τελευταία παιχνίδια του, στα οποία είχε βρεθεί πίσω με σετ.

Ο Nadal πήρε το τελευταίο εισιτήριο για τους αυριανούς προημιτελικούς του Paris Masters, έστω και αν χρειάστηκε να φτάσουν μεσάνυκτα στο Παρίσι για να τα καταφέρει. Αύριο θα αντιμετωπίσει τον Stan Wawrinka, αναζητώντας την δεύτερη συνεχόμενη πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Το 2013, όταν και είχε αγωνιστεί τελευταία φορά στο Παρίσι, ήταν ημιφιναλίστ. Συνολικά 5 φορές έχει αγωνιστεί στο κυρίως ταμπλό του γαλλικού Masters και σε όλες έφτασε τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.

H αναμέτρηση του με τον Wawrinka θα γίνει την Παρασκευή, στις 21:30 το βράδυ ώρα Ελλάδας (OTE Sport 6). O Rafa έχει νικήσει τον Ελβετό 13 φορές σε 15 συναντήσεις. Η πιο πρόσφατη τους αναμέτρηση ήταν στα προημιτελικά της Σαγκάης τον προηγούμενο μήνα, όπου ο Ισπανός είχε επιβληθεί με 6-2, 6-1.

Πηγή: tennisnews.gr