Blog
  • Main page
02
11
2015

Αφεντικό στη Βασιλεία ο… “Βασιλιάς”!

By ab 0

Ο Roger Federer νίκησε τον Rafael Nadal για πρώτη φορά μετά από 3,5 χρόνια και παρέμεινε στον θρόνο του στη Βασιλεία! Ο Ελβετός έπαιξε απίστευτο τένις και κέρδισε τον Rafa στην πρώτη τους αναμέτρηση μετά από 21 μήνες, για να πανηγυρίσει τον 88ο τίτλο της καριέρας του! Δείτε τους καλύτερους πόντους του αγώνα.

Ο Federer νίκησε τον Nadal με 6-3, 5-7, 6-3 στον μεγάλο τελικό του Swiss Indoors Basel και αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Βασιλεία για 7η φορά στην καριέρα του! Ο 34χρονος Ελβετός πανηγύρισε τον 6ο φετινό του τίτλο και 88ο συνολικά στην καριέρα του, ενώ νίκησε τον Nadal για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2012 και μετά από 5 διαδοχικές ήττες.

Αυτή ήταν η 11η νίκη του Federer συνολικά στο σπουδαίο rivalry που έχουν διαγράψει όλα αυτά τα χρόνια με τον Nadal, σε 34 αναμετρήσεις (11-23).

Ο Federer βελτίωσε το ρεκόρ του στο Swiss Indoors σε 61-9 και παρέμεινε για άλλη μια φορά στο θρόνο του στη Βασιλεία, μετά από το 2006, το 2007, το 2008, το 2010, το 2011 και το 2014. Έχει 7 τρόπαια στο τουρνουά της πατρίδας του και 12 συμμετοχές στον τελικό, 10 από αυτές συνεχόμενες, από το 2006 μέχρι σήμερα.

Αυτός ήταν ο 6ος φετινός του τίτλος, μετά από το Μπρίσμπεϊν, το Ντουμπάι, την Κωνσταντινούπολη, το Χάλε και το Σινσινάτι, ενώ συνολικά έφτασε τους 88 τίτλους καριέρας, βελτιώνοντας το ρεκόρ του στους τελικούς σε 88-46. Έχει κερδίσει τους 60 από τους 88 τίτλους του σε σκληρές επιφάνειες και τους 22 σε indoors τουρνουά.

Ο Nadal από την  πλευρά του αγωνίστηκε για 6η φορά φέτος σε τελικό, αλλά έμεινε στους 3 τίτλους (Μπουένος Άιρες, Στουτγκάρδη και Αμβούργο). Ο Ισπανός έχει ρεκόρ σε τελικούς 67-31, ενώ δεν κατάφερε σήμερα να κερδίσει τον πρώτο του indoor τίτλο σε σκληρή επιφάνεια μετά από 10 χρόνια και το Madrid Masters του 2005.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο παίκτες θα κερδίσουν από μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη αύριο. Ο Federer με την υπεράσπιση του τίτλου του κέρδισε 381.925 ευρώ αλλά και την επιστροφή του στο Νο2 του κόσμου, αφήνοντας ξανά στο Νο3 τον Andy Murray.

O Nadal θα αφήσει τον Kei Nishikori στο Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης και θα είναι στο Νο6 από τη Δευτέρα, ενώ πρόσθεσε στο χρηματικό του λογαριασμό και 183.800 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα οι 11.600 ευρώ είναι για τη νίκη που πέτυχε στα διπλά, μαζί με τον συμπατριώτη και φίλο του, Marc Lopez.

Η ροή του αγώνα:

Ο Federer χρειάστηκε να σώσει break point για να κρατήσει το πρώτο του service game στον αγώνα και να ισοφαρίσει σε 1-1. Αργότερα ο Ελβετός ανέβασε την απόδοσή του και πίεσε πολύ το σερβίς του Ισπανού. Έχασε δύο break points αλλά στην τρίτη του ευκαιρία έπαιξε υποδειγματικά τον πόντο και αφού άνοιξε το γήπεδο έβγαλε ωραίο winner στην ευθεία, για να πάρει το πρώτο ουσιαστικό προβάδισμα στον τελικό, στο 3-2.
Στο 6ο game o “Matador” είχε την ευκαιρία του να επιστρέψει στο σετ αλλά δεν αξιοποίησε το break point που δημιούργησε κι έτσι ο κάτοχος 17 Grand Slam τίτλων έκανε το 4-2.
Στο υπόλοιπο του σετ δεν επέτρεψε στον Ισπανό να φτάσει σε νέο break point και στο 9ο game έκανε εκείνος break, το δεύτερο του στον αγώνα, για να ολοκληρώσει το σετ με 6-3.
Ο Federer κράτησε με love το σερβίς του στο εναρκτήριο game του 2ου σετ και έφτασε τους 11 κερδισμένους πόντους στη σειρά, σε ένα διάστημα που έκανε μαγικά πράγματα στο court. Ο Ισπανός δεν επηρεάστηκε από τον φρενήρη ρυθμό του αντιπάλου του και κατάφερε να κρατήσει ένα πολύ κρίσιμο service game, το οποίο πέρασε από το 40-40, για να ισοφαρίσει σε 1-1.
Ακόμα δυσκολότερο ήταν το έργο του στο 6ο game, όταν χρειάστηκε να επιστρέψει από break point και να δει τον Federer να κάνει δύο συνεχόμενα αβίαστα λάθη, για να ισοφαρίσει ξανά, αυτή τη φορά σε 3-3.
Και εκεί που o Nadal έδειχνε περισσότερο να κρατιέται σε αυτόν τον τελικό και όχι να πιέζει για το κάτι παραπάνω, τα πάντα άλλαξαν στο 11ο game. Ο Federer μετά από αρκετή ώρα δεν είχε ασύλληπτα πρώτα σερβίς και ο Nadal βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί και να πιέσει. Δημιούργησε το πρώτο του break point σε ολόκληρο το σετ σε εκείνο το game και το αξιοποίησε, για να κάνει το break κόντρα στη ροή του αγώνα και να προηγηθεί για πρώτη φορά στο σετ, με 6-5. Στη συνέχεια με μεγάλη αυτοπεποίθηση σηκώθηκε για να σερβίρει για το σετ, συμπληρώνοντας ένα love service game με smash για το 7-5.

O Federer κατάφερε να μείνει ψύχραιμος και δεν άφησε τον Nadal να τον παρασύρει στο ρυθμό του στο ξεκίνημα του 3ου σετ, τη στιγμή που ο Ισπανός έδειχνε να πατάει καλύτερα από ότι στα προηγούμενα δύο, αλλά δεν του δόθηκε η δυνατότητα να το πιστοποιήσει και στον πίνακα του σκορ.

Στο 7ο game κατάφερε να πιέσει λίγο περισσότερο τον Ελβετό και να φτάσει στο 15-30, ο Roger όμως αντέδρασε καταπληκτικά και πήρε τους 3 επόμενους πόντους για να κάνει το 4-3.

Στο 8ο game ήρθε η σειρά του Nadal να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Ισπανός έμεινε πίσω με 0-30 και μπορεί να έφτασε στο 40-30, απέχοντας έναν πόντο από το 4-4, αλλά τα προβλήματά του δεν είχαν τελειώσει εκεί. Ο Federer δημιούργησε δύο break points στο ίδιο game και τελικά έκανε το “χρυσό” break, που έκρινε και τον νικητή της αναμέτρησης.

Στη συνέχεια ο Ελβετός πήρε τις μπάλες και σέρβιρε για τον τίτλο, σε ένα game που συνάντησε αντίσταση. Ο Nadal έκανε την απέλπιδα προσπάθειά του, αλλά στο 30-30 έχασε έναν πολύ κρίσιμο πόντο που είχε φέρει στα μέτρα του και τελικά ο Federer “κλείδωσε” τη νίκη στο δεύτερο championship point και χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπος με break point σε ολόκληρο το 3ο σετ, έπειτα από 2 ώρες και 3 λεπτά παιχνιδιού.

Πηγή: tennisnews.gr