Φέντερερ: «Ίσως να είχα σταματήσει αν έπαιζα χωρίς κόσμο»
Blog
  • Main page
30
12
2014

Φέντερερ: «Ίσως να είχα σταματήσει αν έπαιζα χωρίς κόσμο»

By ab 0

Μαθημένος στα μεγάλα σαλόνια ο Ρότζερ Φέντερερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, αποκάλυψε ότι μπορεί και να είχε εγκαταλείψει το τένις, αν είχε αναγκαστεί να παίζει σε μικρά γήπεδα, χωρίς κόσμο.

Έχοντας περάσει 302 εβδομάδες στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης,επισημαίνει ότι θα ήταν σκληρό ένα πισωγύρισμα: «Είμαι σίγουρα, τυχερός που πάντα παίζω στο κεντρικό κορτ και πολύ συχνά prime time. Πρέπει να πω -για να είμαι ειλικρινής- ότι δεν ξέρω αν θα συνέχιζα να παίζω αν με έβαζαν κάθε μέρα στο Κορτ 4. Θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα, που έχω παίξει σε όλα αυτά τα υπέροχα γήπεδα ανά τον κόσμο γεμάτα, να αγωνίζομαι ξαφνικά μπροστά σε ένα μικρό κοινό. Θα ήταν πολύ σκληρό», δήλωσε ο μαέστρος ο οποίος δεν δίστασε να δώσει και γονικές συμβουλές: «Δεν ξέρω αν τα παιδιά θα παίξουν ποτέ τένις σε υψηλό επίπεδο. Ειλικρινά, πιστεύω πως όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα είναι τα πράγματα στην Ελβετία και τι άθλημα θα επιλέξουν να ακολουθήσουν. Είναι πολύ σημαντικό όμως, για το κάθε παιδί να απολαμβάνει αυτό που θα κάνει, όποιο άθλημα κι αν είναι. Είναι σημαντικό οι γονείς να υποστηρίζουν και να συμβουλεύουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι προνόμιο στα τουρνουά και στα μαθήματα τένις. Έτσι, το λιγότερο που μπορεί να κάνει το παιδί είναι να προσπαθήσει για το καλύτερο αποτέλεσμα και να έχει καλή συμπεριφορά. Παράλληλα, οι γονείς πρέπει να δίνουν χώρο στο παιδί και να τα αφήνουν να εργάζονται μόνα τους, ίσως και να ταξιδεύουν μόνα τους, με τον προπονητή. Δεν πρέπει να κάνουν μπεϊμπισίτινγκ σε όλη την καριέρα τους.

Αν μου έλεγαν οι γονείς μου ότι θέλουν να έρχονται και να βλέπουν όλους τους αγώνες μου, δε θα τους έλεγα όχι, γιατί δε με πειράζει ακόμα και να περάσω κάθε μέρα του χρόνου κοντά τους. Αν όμως μου πουν ότι δεν το απολαμβάνουν τόσο και δε θα έρχονται, θα είμαι εντάξει. Πρέπει να υπάρχει αυτός ο συνδυασμός και για μένα δούλεψε τέλεια. Είχα τον χώρο που χρειαζόμουν, αλλά επίσης ένιωσα και την ανάγκη να τα δώσω όλα, να προσφέρω».

Τέλος, ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, με 17 γκραν σλαμ στο παλμαρέ του, αποκάλυψε ότι οι Τζόρνταν, Γουντς, Ρόσι και Σουμάχερ αποτέλεσαν έμπνευση για εκείνον: «Συνειδητοποίησα γρήγορα ότι είναι εντελώς διαφορετικό να κερδίζεις κάτι για πρώτη φορά και να επιστρέφεις για να το υπερασπιστείς. Όταν έφτασα σε ένα καλό επίπεδο, κοίταξα τους άλλους σπουδαίους αθλητές, Μάικλ Τζόρνταν, Τάιγκερ Γουντς, Βαλεντίνο Ρόσι και Μίκαελ Σουμάχερ και σκέφτηκα πως το έκαναν αυτό. Ήταν όλοι τους μεγάλη έμπνευση για να συνεχίσω να δουλεύω, για να τους πλησιάζω όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα».