Η ανθρώπινη πλευρά του Ναδάλ
Blog
  • Main page
05
03
2015

Η ανθρώπινη πλευρά του Ναδάλ

By ab 0

Ο Ράφαελ Ναδάλ είναι ένας τενίστας που χαρακτηρίζεται για το πάθος, την ενέργεια και τη φοβερή ένταση που βγάζει μέσα στο court, τρεις από τους παράγοντες δηλαδή που τον έχουν οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες σε όλα τα χρόνια της καριέρας του. Πώς είναι, όμως, ο 28χρονος Ισπανός θρύλος έξω από τα αγαπημένα του courts;

Στο περιθώριο του τουρνουά του Μπουένος Άιρες, όπου ο «Ράφα» έφτασε στον τίτλο, είχε την ευκαιρία να απαντήσει ο ίδιος σ’ αυτό το ερώτημα, αναφερόμενος στην ανθρώπινη πλευρά του.

«Έξω από το γήπεδο, είμαι πολύ ήρεμος άνθρωπος, δεν έχω το ίδιο πάθος όπως έχω όταν παίζω στα courts. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι πολύ έντονος ως χαρακτήρας έξω από τα courts. Σίγουρα, έχω προσωπικότητα, αλλά δεν είμαι έντονος χαρακτήρας. Για να με κάνει κάτι να θυμώσω, πρέπει να είναι αυτό πολύ άσχημο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, σιχαίνομαι το να θυμώνω με ανθρώπους» υποστήριξε αρχικά το Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης.

Παρά το γεγονός ότι ο Ναδάλ είναι εξαιρετικά διάσημος σ’ όλον τον κόσμο και ένας κορυφαίος άσσος του τένις, έξω από το γήπεδο και ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στην Ισπανία, προτιμά την απλότητα. «Είναι εύκολο για μένα. Ή θα είσαι ρεαλιστής και απλός ή θα ρισκάρεις να επηρεαστείς και να καείς από τις εξωγηπεδικές σου δραστηριότητες. Κανείς δε βρίσκεται στην κορυφή για πάντα. Για όλους έρχεται η πτώση. Δεν έχω δει ποτέ κανέναν να κερδίζει για πάντα. Πρέπει να καταλάβεις ότι η αθλητική επιτυχία είναι εφήμερη. Η πραγματική επιτυχία, λοιπόν, είναι να έχεις φίλους και μια οικογένεια που να τους προσέχεις και να σε αγαπούν» συνέχισε ο σούπερ σταρ από τη Μαγιόρκα.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο «βασιλιάς του χώματος» αναφέρθηκε στο τι σημαίνει γι’ αυτόν το να είναι ένας τόσο πετυχημένος αθλητής του τένις.

Είπε συγκεκριμένα: «Όταν πηγαίνεις σε μέρη και οι άνθρωποι σε υποδέχονται καλά, είναι εξαιτίας της κληρονομιάς που έχεις αφήσει. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τους τίτλους που έχει κερδίσει, αλλά με τους ανθρώπους που έχεις γνωρίσει και τους φίλους που έχεις κάνει. Έχει να κάνει με το πόσο καλός είσαι με τους ανθρώπους. Και αυτό ελπίζω για τον εαυτό μου όλα αυτά τα χρόνια, είναι να έχω υπάρξει καλός με τους ανθρώπους. Πιστεύω ότι ισχύει, γιατί όπου πάω, οι άνθρωποι με εκτιμούν πολύ. Οι άνθρωποι που με εκτιμούν δεν είναι μόνο παίκτες, αλλά επίσης διευθυντές αγώνων, με τους οποίους θέλω να κρατήσω επαφή. Μετά, το να είσαι διάσημος δε σημαίνει τίποτα στην πραγματικότητα. Η ικανοποίηση προέρχεται όταν οι άνθρωποι γύρω σου εκτιμούν τη δουλειά σου και αυτό που κάνεις. Αισθάνομαι τυχερός για όλα αυτά που η ζωή μας έχει χαρίσει.

Όταν δεν αγωνίζεται σε κάποιο από τα τουρνουά της ΑΤΡ, ο Ράφαελ Ναδάλ πηγαίνει στο πατρικό του σπίτι, στο Μονακόρ, όπου ζει με την οικογένειά του. «Η μητέρα μου πλένει τα ρούχα μου και μαγειρεύει για όλους, όπως άλλωστε έκανε πάντα. Φυσικά, είμαι πολύ περισσότερο ελεύθερος να κάνω ό,τι θέλω σε σχέση με όταν ήμουν 18 χρονών» λέει ο ίδιος με μία δόση χιούμορ.

Τέλος, ο «Ράφα» αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που έχει περάσει στην καριέρα του, με όλους τους τραυματισμούς που τον έχουν ταλαιπωρήσει κατά καιρούς, αλλά και το πώς καταφέρνει να τα ξεπερνά όλα αυτά και να επανέρχεται στα καλύτερά του.

«Αυτό που σου δίνει πάντα δύναμη είναι το πάθος και ο ενθουσιασμός γι’ αυτό που κάνεις ακόμη και μετά τους τραυματισμούς. Αυτό το ενδόμυχο πάθος που είχα πάντα και ελπίζω να παραμείνει. Όλα τα άσχημα που μου έχουν συμβεί με έχουν βοηθήσει να εκτιμήσω τα καλά πράγματα που έχω τη δυνατότητα να απολαμβάνω. Είναι προτιμότερο να μην έχεις τραυματισμούς, αλλά ζώντας αυτές τις άσχημες στιγμές, μπορείς να απολαύσεις περισσότερο τα μικρά πράγματα. Είμαι πάντα χαρούμενος έξω από τα γήπεδα. Μ’ αρέσει να κάνω διαφορετικά πράγματα κάθε φορά και να δοκιμάζω νέες εμπειρίες» κατέληξε ο Ναδάλ.

Επιμέλεια: Βασίλης Μαυρόπουλος