Δεν ζει τενίστας από Futures
Blog
  • Main page
22
05
2014

Δεν ζει τενίστας από Futures

By ab 0

Ο Άντι Μάρει είναι απ’τους πρώτους μεγάλους που θίγει ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν το τένις, με τον Βρετανό πρωταθλητή να αναδεικνύει την πολύ δύσκολη προσπάθεια που κάνουν εκατοντάδες τενίστες για να βγάλουν τα προς το ζην.

Την ώρα που τα Grand Slams και γενικά τα τουρνουά σε ATP και WTA Tour, αυξάνουν σε ετήσια βάση τα συνολικά χρηματικά έπαθλα, το ITF και το Challenger circuit δεν μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικά λεφτά στους επαγγελματίες τενίστες που βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη.
Ο Άντι Μάρει, μίλησε γι’αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, μιλώντας με απαξιωτικά σχόλια για τα prize money, ειδικά στα futures τουρνουά τα οποία θεωρούνται πολύ σημαντικά στην καριέρα ενός τενίστα αφού μετά την ηλικία των 16-17, οι juniors στοχεύουν στα συγκεκριμένα events για να αποκομίσουν εμπειρίες και να μαζέψουν τους απαραίτητους πόντους προκειμένου να είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερα τουρνουά.
“Αν κερδίσεις ένα τουρνουά, το μόνο που μπορείς να πληρώσεις είναι το ξενοδοχείο και τα εισιτήρια. Στο τέλος χάνεις χρήματα” είπε ο Μάρει σε συνέντευξή του στο BBC Sport.
Ο πρωταθλητής σε τουρνουά futures 10,000 δολαρίων, παίρνει περίπου 900€ και χρειάζεται να πετύχει 5 νίκες για να τα καταφέρει μέσα στην εβδομάδα.
Ο Μάρει συνέχισε επί του θέματος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα χρηματικά έπαθλα σε αυτά τα τουρνουά προκειμένου να βοηθήθούν τα νέα ταλέντα να αναδειχθούν και να συνεχίσουν το άθλημα αφού είναι συχνό το φαινόμενο αρκετοί τενίστες στα 21  και στα 22 τους χρόνια, να εγκαταλείπουν το τένις λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις.
“Θέλουμε να κάνουμε το άθλημά μας καλύτερο. Πρέπει να κάνουμε τη ζωή των τενιστών πιο εύκολη. Δεν είναι το θέμα να βγάλουν εκατομμύρια απλά να μπορέσουν να ζήσουν” πρόσθεσε ο 27χρονος Σκωτσέζος και συνέχισε: “Πολλοί σταματούν το τένις σε ηλικία 21, 22 επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος και τα prize money δεν είναι αρκετά. Τα Grand Slams βγάζουν πολλά λεφτά και οι κορυφαίοι τενίστες μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό”
Τα έπαθλα στα μικρά τουρνουά της ITF δεν έχουν παρουσιάσει αύξηση, εδώ και 16 χρόνια. Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί κατά 53% σε σχέση με το 1998.
“Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να σταθούν σε υψηλότερο επίπεδο από τα Futures, όμως δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να προχωρήσουν. Είναι πιο εύκολο να παραμείνεις στο top100 της κατάταξης, παρά να καταφέρεις να μπεις στην πρώτη 100αδα” είπε ολοκληρώνοντας ο Μάρει.

Πηγή: http://tennis24.gr